JULAI 2021

Daerah Lundu Antara Terpantas Dalam Program Vaksinasi


LUNDU: Seramai 76 peratus penduduk di daerah Lundu sudah mendapat sekurang-kurangnya dos pertama vaksin COVID-19 dan seramai 35 peratus lagi telah lengkap divaksinasi dos kedua menjadikan daerah Lundu adalah antara daerah yang terpantas dalam program vaksinasi.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas memuji kerjasama erat di kalangan petugas barisan hadapan terutamanya dari Kementerian Kesihatan Malaysia bersama petugas dari agensi lain seperti pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia serta Pejabat Residen Bahagian Kuching dan Pejabat Daerah Lundu.

“Saya amat berbesar hati dengan sasaran daerah Lundu bahawa Lundu akan mencapai lebih 80 peratus telah divaksin menjelang 15 Ogos 2021,” ujarnya dalam sidang media semasa melakukan lawatan dan tinjauan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Lundu pada Selasa.

Tambah Datuk Amar Douglas yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS), beliau optimis Sarawak akan mampu memvaksinkan rakyatnya dengan kapasiti lebih 60,000 dos sehari bagi mempercepatkan kadar vaksinasi COVID-19 di Sarawak dan seterusnya mencapai imuniti kelompok.

Dalam majlis yang sama, beliau turut menyampaikan sumbangan kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Lundu dan sumbangan makanan serta minuman kepada petugas-petugas di PPV Lundu.

Turut hadir dalam lawatan tersebut Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak Dato Sri Dr Sim Kui Hian, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjong Datu, Datuk Amar Jamilah Anu, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak, Datu Ik Pahon Joyik dan pegawai-pegawai kerajaan lain.-EDISI UKAS

Sumber dari : UKAS