OKTOBER 2020

Abg Jo Saksikan Istiadat Pergurniaan Darjah-Darjah Kebesaran Negeri Sarawak


Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud dan isteri, Yang Amat Berbahagia, Toh Puan Datuk Patinggi Hajjah Raghad Kurdi Taib hadir menyempurnakan Istiadat Pengurniaan Darjah -Darjah Kebesaran Negeri Sarawak di Dewan Lapau, Dewan Undangan Negeri Sarawak pagi ini. 

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Zohari Tun Openg beserta isteri, Yang Amat Berbahagia, Datuk Amar Juma'ani Tun Tuanku Haji Bujang turut hadir menyaksikan majlis istiadat berkenaan. 

Mendahului senarai penerima darjat kebesaran iaitu Darjah Utama Yang Amat Mulia Bintang Kenyalang Sarawak (D.A.) yang membawa gelaran "Datuk Amar" adalah Yang Berhormat Datuk Amar Michael Manyin anak Jawong dan Yang Berhormat Datuk Amar Haji Mohammad Ali Mahmud.

Seterusnya, bagi penerima Darjah Yang Amat Mulia Bintang Sarawak Panglima Negara Bintang Sarawak (P.N.B.S) yang membawa gelaran Dato' Sri adalah Yang Berhormat Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Yang Berbahagia Jeneral Tan Sri Dato Sri Haji Affendi bin Buang TUDM dan Yang Berhormat Dato Sri Ambrose Blikau Enturan.

Manakala, bagi penerima Darjah Utama Yang Amat Mulia Bintang Kenyalang Sarawak Panglima Gemilang Bintang Kenyalang (P.G.B.K.) yang membawa gelaran Datuk adalah Yang Berhormat Datuk Hajah Rosey binti Haji Yunus dan Yang Berbahagia Datuk Haji Mohd Shahabuddin bin Omar. 

Di samping itu, terdapat juga penerima-penerima bagi Darjah Jasa Bakti Sarawak (D.J.B.S.) dan Darjah Yang Amat Mulia Bintang Sarawak Panglima Setia Bintang Sarawak (P.S.B.S.).

Sumber dari : Sarawakku