JUN 2020

Buletin Pertama Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak Dilancar


KUCHING: Buletin pertama Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak dilancar pada hari ini, platform untuk menyalurkan maklumat dan aktiviti Perkhidmatan Awam Negeri di Sarawak.

Majlis pelancaran itu dilakukan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Amar Jaul Samion di Wisma Bapa Malaysia. Buletin dwi-bulanan itu diterbitkan dalam Bahasa Melayu turut menyiarkan pelbagai aktiviti dan pencapaian anggota perkhidmatan awam di negeri Sarawak.

“Buletin ini sangat relevan bagi kami kerana ia mendokumentasikan segala aktiviti yang dilakukan oleh perkhidmatan awam Sarawak,” katanya semasa melancarkan Buletin Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak

Buletin ini diterbitkan Unit Komunikasi Awam Sarawak (UKAS) dengan bahan-bahannya turut disumbangkan oleh unit-unit lain di Jabatan Ketua Menteri.

Menurut Jaul, walaupun terdapat era digital dan media sosial, namun beliau percaya bahawa buletin ini masih merupakan simbol kebanggaan perkhidmatan awam.

“Buletin ini membantu meningkatkan kreativiti dan memupuk kemahiran pasukan yang terlibat. Segala artikel atau laporan yang diterbitkan dalam buletin ini menjadi sumber dan dorongan bagi orang lain untuk menyumbang,” katanya.

Jaul menjelaskan, untuk menghasilkan buletin bukanlah proses yang mudah kerana ia memerlukan usaha pasukan kolektif seperti lembaga editorial terdiri daripada ketua editor, penulis, unit penyelaras, jurugambar, ilustrator dan sebagainya.

“Oleh itu, adalah penting bahawa semua ahli pasukan memainkan peranan masing-masing dan rajin sehingga dapat memperoleh keputusan akhir. Semasa mengumpulkan bahan buletin, mereka yang terlibat belajar berfungsi dan bekerja sebagai satu pasukan,” tambahnya.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan tahniah kepada Pengarah UKAS, Samad Junai dan pasukannya serta pihak lain yang menyumbang kepada buletin ini.

Sumber dari : Jiwa Bakti